17.9.12

Tjekliste - er jeg i fødsel?

Når terminsdatoen nærmer sig bliver man som gravid ofte lidt utålmodig. Alle reaktioner i kroppen bliver analyseret – er fødslen i gang? Mange især førstegangsfødende er i tvivl om, hvornår de ”rigtige” veer er i gang.

Og flere oplever at tage på fødegangen, da de synes de har veer, for derefter at blive sendt hjem lettere slukøret fordi vearbejdet endnu ikke var rigtigt igang. Fortvivl ikke! For de fleste begynder fødslen lidt diffust. Her er en oversigt, der gerne skulle hjælpe med at afklare tvivlen:

- Har du smerter over lænden som ikke forsvinder eller menstruationslignende kramper?
- Har du haft tegnblødning (afgang af slimproppen/let blodigt udflod)?
- Har du haft vandafgang?
- Har du sammentrækninger (veer), der kommer med uregelmæssige mellemrum?

Så er du højst sandsynligt i den indledende fase af fødslen. Denne fase er kendetegnet ved at vare alt fra en halv time til et par dage. I denne fase vil din livmodermund åbne sig fra 0-3 cm.

Efter denne indledende fase, går fødslen over i den aktive, hvor veerne bliver regelmæssige, kraftigere og kommer med stadig kortere interval.

Er du stadig i tvivl så ring til din jordemoder, der kan råde dig. Men det bedste du kan gøre i denne fase er at slappe mest muligt af – sov, læs, se film, gå en tur – og glæd dig - du skal snart være mor!

Ingen kommentarer: