
De fleste er vel klar over at amning har mange fordele - modermælk er sundt og barnet har altid mad i nærheden - men der er faktisk også rigtig mange andre forhold, som gør amning vigtig.
Når barnet er født er det af stor betydning af det bliver lagt på moderens bryst. Denne hud mod hud kontakt fremmer barnets evne til at ilte blodet, åndedrættet bliver regelmæssigt og koordineres med hjertefrekvensen. Barnet bliver holdt varmt og evner snart at bevare sin egen kropstemperatur. Derudover er det også fremmende for blodsukkerniveauet at få denne kontakt med moderens hud, formentlig pga. stress formindskes.
Når barnet bliver lagt på moderens hud får det tilført hendes bakterieflora, hvilket er en god beskyttelse sammen med de antistoffer der kommer med modermælken. Man ved også at tilknytningen mellem mor og barn øges ved hudkontakt og desuden stimuleres oxytocin-produktionen. Hormonet oxytocin er med til at fremme sammentrækningen af livmoderen efter fødslen, og har også betydning for nedløbsrefleksen, der er vigtig for alle spædbørn, som får modermælk. Refleksen udløser mælkeudtømningen under selve amningen og mellem amningerne fyldes mælkekirtlerne igen med mælk. Udtømningen sættes i gang så snart barnets læber rører brystvorten.
Får barnet fred og ro vil det af sig selv begynde at søge efter brystvorten efter et stykke tid, og begynde de første spæde suttebevægelser. Det er forskelligt hvornår det enkelte barn er parat til at sutte efter fødslen, men den rolige begyndelse på mors mave virker fremmende. Her er barnet oftest trygt og græder sjældent.
Den først mælk der kommer fra brystet er gullig og bliver kaldt råmælk. Først efter et par dage løber den "rigtige" mælk til, brysterne bliver store og spændte, og de kan være meget ømfindige i denne periode indtil mælkeproduktionen har fundet sit niveau. Brystvorterne bliver meget ømme i begyndelsen og der kan gå hul på dem, så det svier når man ammer. Du kan købe økologiske cremer, som kan lindre - se f.eks. her www.danatekt.dk.
Man må som nybagt mor regne med at den tidlige amning kræver 10-12 amninger dagligt. Og reglen er at jo oftere barnet bliver lagt til og sutter, jo mere stimuleres mælkeproduktionen. Desuden sætter det gang i barnets tarmfunktion og risikoen for gulsot mindskes.
Ønsker du at læse mere om amning, kan du købe en folder på Komiteen for Sundhedsoplysnings hjemmeside www.sundkom.dk, hvor du også kan få yderligere information eller du kan downloade en folder på www.ammenet.dk.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar