15.4.09

Viden du gerne vil have om økologi



Der findes efterhånden utrolige mængder information om økologi, og nogen gange kan det kan være svært at følge med. Her er noget af den nyttigste viden til dig som er gravid, ammende eller småbørnsmor:

Er du kvinde og forsøger at blive gravid eller venter du allerede barn, så bør du spise økologisk og undgå cremer med parabener. Så klar er meldingen fra læge Ph.D. Morten Søndergaard fra Århus Universitetshospital.

Forbruget af kemiske stoffer i hverdagen skaber misdannelser i kønsorganerne på omtrent hver tiende nyfødte dreng, og forskerne mistænker især ftalater, parabener og pesticider som skyldige. ”Så længe man ikke ved, om noget er ufarligt for mennesker, så kan man lige så godt tage sine forholdsregler”, siger Morten Søndergaard. Han peger på, at danske kvinder ikke kan undgå alle mistænkte stoffer i hverdagen, men at man trods alt selv er herre over, hvad man spiser og smører sig ind i.

Morten Søndergaards forskning viser, at Danmark har en kedelig verdensrekord i både testikelkræft og misdannelser af drengebørns kønsorganer.

Fødevarestyrelsen lavede i 2007 en undersøgelse der påviste rester af sprøjtegift i 56% af ikke-økologisk frugt og grønt. En undersøgelse fra universiteter i Atlanta og Seattle, USA, viste at rester af sprøjtegift kan spores i urin fra børn, der lever af ikke-økologisk mad. I undersøgelsen fandt forskere rester af to meget udbredte sprøjtemidler i urinen fra de 23 skolebørn, som levede af almindelig ikke-økologisk mad. Derefter fik børnene hovedsageligt økologisk mad i fem dage, og straks forsvandt giftresterne fra urinen. Da børnene gik tilbage til den mad de plejede at spise, kunne sprøjtemidlerne igen spores i deres urin.

Resultater fra forsøg med dyr tyder på, at det kan være skadeligt at indtage rester af flere forskellige sprøjtemidler samtidig. Også selv om mængden af hvert enkelt stof er så lille, at der er under grænseværdien. Især ufødte børn i moderens mave og spædbørn kan være modtagelige for skadelige effekter, specielt i forhold til udviklingen af drengenes kønsorganer. Lægerne ved endnu ikke alt om effekten af de mange forskellige sprøjtemidler, der findes. Især mangler der viden om, hvordan de virker i kombination med hinanden.

Indholdet af equol og andre såkaldte fytoøstrogener er i gennemsnit langt højere i økologisk mælk end i ikke-økologisk. Det fandt forskere fra det daværende Danmarks Jordbrugsforskning ud af, da de i 2002 undersøgte mælken fra 7 ikke-økologiske og 13 økologiske gårde. Andre forskeres undersøgelser tyder på, at fytoøstrogener som equol kan være med til at forebygge forskellige former for kræft, knogleskørhed og andre sygdomme.

Økologisk mælk indeholder desuden gennemsnitligt flere Omega-3 og visse andre fedtsyrer end den ikke-økologiske mælk. En af disse andre fedtsyrer er CLA, som ifølge nogle undersøgelser formentlig har en forebyggende virkning mod kræft. En schweizisk-tysk-hollandsk undersøgelse af 213 kvinder har vist, at en ammende mor kan øge mængden af CLA i sin brystmælk alt efter hvor stor en del af hendes kost, der er økologisk.

Økologiske grøntsager indeholder generelt flere nærings- og smagsstoffer og mindre vand pr. kg. end ikke-økologiske. Det skyldes at økologiske landmænd hverken bruger kunstgødning eller sprøjtemidler, men lader afgrøderne vokse i naturligt tempo. Derfor er de økologiske grøntsager ofte også mindre end de ikke-økologiske, da de indeholder mindre tørstof og vand. Smagen bliver således mere koncentreret.

Men man bør ikke kun overveje den økologiske udgave, når man køber frugt, grønt, kød og mælk. For i slik findes der en række farvestoffer der sammen med konserveringsmidlet Atamon kan gøre børn hyperaktive. De får svært ved at koncentrere sig og sidde stille. Økologisk slik er derimod fremstillet uden farvestoffer, der gør børn hyperaktive. Børnene får svært ved at koncentrere sig og sidde stille. Det er dokumenteret i en undersøgelse som en gruppe britiske læger har gennemført. Økologiske fødevarer er helt fri for disse farvestoffer og Atamon. Men både Atamon og de seks farvestoffer, der var med i undersøgelsen, bliver meget brugt i ikke-økologisk slik, saft og sodavand. (Atamon er også kendt som natriumbenzoat og E211).

Få mere viden på www.okologi.dk og www.alt-om-okologi.dk.

Kilder: ”Økologisk” medlemsmagasin nr. 5, 2009, The Lancet 3.11.2007, Forskningscenter for Økologisk Jordbrug, Environmental Health Perspectives Februar 2006, British Journal of Nutrition April 2007, Ph.D. Katharina Main fra Rigshospitalets Afdeling for Vækst og Reproduktion, Forskningsinstituttet for Human Ernæring.

Ingen kommentarer: